MARŠRUTO PASIRINKIMAS

Jeigu jau žinote kada vyksite į kelionę,kiek laiko tam skirsite,kas dalyvaus joje-aptarkite žygio tikslą(pvz.,vieniems norisi išbandyti jėgas,kiti nori ramesnės,lengvesnės kelionės,galimas pažintinis žygis arba kelionė po vaizdingas vietas).Pagal tai galite planuoti viso maršruto ir jo etapų ilgį ,starto ir finišo vietą.Pasirinkdami etapo ilgį atsižvelkite į dalyvių pajėgumą ir trąsos pobūdį.Plaukiant baidare stovinčiu vandeniu(ežerais,kanalais) per dieną nesunkiai nuplauksite 15 km.,sraunia upe priklausomai nuo kliūčių kiekio-20-30 km.

Plaukdami Sūduvoje pradžiai rinkitės lengvesnį maršrutą.Daugelis pradedančių vandens turistų (ypač jaunimas) įsivaizduoja,kad plaukimas baidare maždaug analogiškas Disneilendo ir atliekų transportavimo kanalizacijos tinklais mišiniui ,t.y. tave neša smagi srovė, pats viena ranka krapštai nosį ,kitoje laikai alaus butelį ,o prieš akis plaukia vaizdai , atrakcijos ir "ekstrymai".Mūsų trąsose taip nėra:čia kartais tenka ir nemažai pairkluoti,susirasti kelią per švendrynus ,pabristi šalia baidarės per seklumas , persinešti mantą ir baidares per kliūtis, ir t.t.

Teisingai įvertinkite savo fizinį pajėgumą.Didžioji dauguma galvojančių,kad jie puikiai fiziškai pasiruošę pasirinkę perdaug sunkų maršrutą kapituliuoja jau po gero pusdienio,tuo sugadindami nuotaiką  sau ,o nuomotoją priversdami iškrapštyti juos iš neaiškios trąsos vietos ,kurioje jie " užlinko".


ATVYKIMAS IR GRĮŽIMAS

Jei grupė nedidelė ir ketinate  keliauti su visu bagažu - atvykstate pas mus ir po trumpo pasitarimo vykstame į starto vietą.Automobilius galite palikti pas mus(galit atvykti ir autobusu,yra tiesioginiai reisai iš Kauno ir Vilniaus).Jeigu grupė didesnė ir (arba) nenorite keliauti apsikrovę manta - sutartu laiku susitinkame netoli trąsos ir vykstame į būsimos nakvynės vietą,kur paliekate savo automobilius ir mantą.Po to mūsų transportu vykstame į starto vietą. Pasibaigus žygiui mes Jus pasitiksime ir pavešime iki paliktų automobilių.

BŪTINA TURĖTI

Asmens dokumentą(daugelio maršrutų dalis yra pasienio zonoje)

Palapinę,miegmaišį,čiužinį

Valgymo reikmenis(puoduką,lėkštutę,šaukštą,peilį)

Kirvį,puodą

Degtukus ,dujinę viryklę

Higienos priemones,vaistinėlę

Šiltus rūbus,papildomą drabužių komplektą,polietileninį apsiaustą nuo lietaus,tinkamą avalynę( bridimui per seklumas)

Žemėlapį,maršruto schemą ir aprašymą

Maisto,gėrimų(dažniausiai galima nusipirkti ir kelionėje) ,šiukšlių maišų

Pinigų(jeigu keliausite Lenkijoje,išsikeiskite į zlotus iš anksto;maisto produktai ir gėrimai Lenkijoje gerokai pigesni)

Individualią amuniciją(foto-video aparatūrą,žūklės reikmenis irt.t.)

Visus šlampančius daiktus supakuokite į hermetiškus polietileninius maišelius.Neapsikraukite nereikalingais daiktais,nes viską tiesiogine prasme teks tempti ant savo nugaros.Dalį iš aukščiau minėtų daiktų gausite arba išsinuomosite pas mus.

KELIONĖJE

Išvakarėse aptarkite etapo ypatumus,apžiūrėkite ir sutvarkykite inventorių.

Jei vyksta didesnė grupė-neišsisklaidykite,visados matykite vienas kitą.Taip nepasiklysite ir esant reikalui galėsite vieni kitiems pagelbėti.

Grupės priekyje ir gale turėtų vykti labiau patyrę keliautojai,viduryje-naujokai.

Vykdami maršrutu nesivadovaukite vien tik maršruto aprašymu,bet visada sekite savo judėjimą žemėlapyje ir maršruto schemoje.Nuklydę judėkite link sekančio artimiausio maršruto punkto ir nuo ten toliau tęskite kelionę.                                              

 Saugokite inventorių.Baidarės prakiurdymas ne tik brangiai kainuoja pinigine prasme,tačiau pareikalauja ir nemažai pastangų jos nugabenimas iki vietos,iš kurios ją galima paimti.Nesinaudokite irklu kaip svertu,laužtuvu ar rūbų džiovykle prie laužo.Jis pritaikytas tik irklavimui.Inventorius yra gana tvirtas ir normaliai elgiantis bei specialiai nelaužant tikrai atlaikys kelionę.         

Stovyklavietėje nešiukšlinkite, nelaužykite ir nedeginkite medinių statinių

Su pakeliui sutiktais žmonėmis(ypač vietiniais) elkitės korektiškai,draugiškai.Taip tikrai neturėsite jokių problemų.Garsus triukšmas,iššaukiantis elgesys ,klyksmai,girtų rėkavimai būtinai bus atitinkamai įvertinti aplinkinių,ypač vietinių(aišku,su liūdnomis pasekmėmis).

KITI NAUDINGI PATARIMAI

Jeigu turite mobilų telefoną,tinklą išsirinkite rankiniu būdu. Jei nepasiekiamas lietuviškas tinklas,pasirinkite lenkišką(iki pat Suvalkų lietuvišką tinklą galima sugauti pakilus ant aukštesnės kalvos) .Jokiu būdu nesirinkite rusiško tinklo(jis apie 10 kartų brangesnis).

Jei kažkur pamatysite tarp kuoliukų liemens aukštyje ištemptą vielą ,nesilieskite prie jos, nekabinkite rūbų nes tai tikriausiai elektrinis piemuo.

Jei keliausite Lenkijos teritorijoje į grupę įtraukite žmogų,mokantį rusų arba anglų(dar geriau lenkų) kalbą.Dauguma vyresnių lenkų puikiai supranta rusų kalbą,jaunesni-anglų.Informaciniuose stenduose informacijos lietuvių kalba beveik nėra,bet visados yra angliškai,dažniausiai dar vokiškai ir rusiškai.

Laužą kurkite toliau nuo palapinių,greta jo nepalikite lengvai užsiliepsnojančių daiktų ,drabužių.

Vertingesnius daiktus nakčiai susidėkite palapinėje,kitus sudėkite taip ,kad būtų sunku juos pasisavinti.